Το παιδί μου τραυλίζει. Τι μπορώ να κάνω;

Δώστε στο παιδί σας χρόνο να επικοινωνήσει το μήνυμά του. Είναι σημαντικό να δίνετε στο παιδί σας χρόνο όταν μιλάει. Συχνά, όταν ένα παιδί πιέζεται χρονικά να μιλήσει, μπορεί να χειροτερέψει ο τραυλισμός του και να νιώσει περισσότερο αγχωμένο. Εάν δημιουργήσετε ένα ήρεμο περιβάλλον χωρίς χρονική πίεση να ολοκληρώσει το παιδί αυτό που θέλει να πει, τότε εκείνο θα νιώσει λιγότερο αγχωμένο για τον τραυλισμό του.

Παρέχετε μοντέλο αργής και ήρεμης ομιλίας όταν μιλάτε στο παιδί σας. Εστιάστε στον δικό σας ρυθμό ομιλίας όταν μιλάτε στο παιδί σας.

Επικεντρωθείτε στο τι λέει το παιδί σας και όχι στο πώς το λέει. Με αυτόν τον τρόπο του επικοινωνείτε ότι για εσάς αυτό που σας λέει είναι σημαντικό. 

Μην προσπαθείτε να μαντέψετε τι θα πει το παιδί σας. Μην τελειώνετε τις προτάσεις του για εκείνο ή μην το διακόπτετε όταν μιλάει.

Ασχοληθείτε περισσότερο με θέματα ή καταστάσεις που φαίνεται να προωθούν την ευφράδεια του παιδιού σας. Για παράδειγμα, δείτε μαζί αγαπημένα βιβλία ή μιλήστε για ένα αγαπημένο παιχνίδι.

Σκεφτείτε ότι ίσως θα ήταν πραγματικά χρήσιμο να συζητήσετε τις ανησυχίες σας με έναν λογοθεραπευτή, ο οποίος θα σας κάνει ερωτήσεις για τον τραυλισμό όπως πότε ξεκίνησε, πώς ξεκίνησε, ποια είναι η συχνότητα του τραυλισμού, εάν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό τραυλισμού, τι βοηθάει ή χειροτερεύει τον τραυλισμό κτλ.

Κοινοποίηση