Το παιδί μου άργησε να μιλήσει και οι συνομήλικοί του φαίνεται να χρησιμοποιούν περισσότερες λέξεις και προτάσεις από εκείνο. Τι μπορώ να κάνω;

Δώστε το γλωσσικό μοντέλο κατά τη διάρκεια της ημέρας. Μιλήστε για το τι μπορείτε εσείς και το παιδί σας να κάνετε μαζί, χρησιμοποιώντας απλή και προσιτή γλώσσα.

Παίξτε με το παιδί σας. Μπείτε μέσα στο παιχνίδι του παιδιού σας, επιτρέψτε στο παιδί σας να ηγηθεί του παιχνιδιού και χαμηλώστε στο επίπεδό του. Το παιχνίδι αποτελεί μια καταπληκτική ευκαιρία να δώσετε το γλωσσικό και επικοινωνιακό μοντέλο.

Δημιουργήστε ευκαιρίες για το παιδί σας να επικοινωνήσει μαζί σας. Προσπαθήστε να μην προτρέχετε για τις ανάγκες του παιδιού σας, έτσι ώστε να έχει έναν λόγο να επικοινωνήσει μαζί σας. Για παράδειγμα, βάλτε αγαπημένα του παιχνίδια στο οπτικό του πεδίο αλλά σε σημείο τέτοιο ώστε να μην τα φτάνει, π.χ. σε ένα ψηλό ράφι ή σε ένα μεγάλο δοχείο που δεν μπορεί να το ανοίξει.

Επεκτείνετε αυτό που λέει το παιδί σας. Προσθέστε λέξεις σε αυτό που λέει το παιδί σας, ώστε να του δώσετε το μοντέλο για το πώς να ενώνει λέξεις. Για παράδειγμα, εάν το παιδί σας λέει «αυτοκίνητο», εσείς πείτε «πάει το αυτοκίνητο» ή «κόκκινο αυτοκίνητο» ανάλογα με την περίσταση.

Αποφύγετε να πιέζετε το παιδί σας να μιλήσει. Προσπαθήστε να μην του κάνετε πολλές ερωτήσεις ή να λέτε στο παιδί σας «πες…».

Κοινοποίηση