Δεν καταλαβαίνω εύκολα το παιδί μου. Η ομιλία του δεν είναι «καθαρή» και μερικές φορές δεν καταλαβαίνω αυτό που θέλει να μου πει. Τι μπορώ να κάνω;

Ενθαρρύνετε το παιδί σας να επικοινωνήσει το μήνυμά του και με άλλους τρόπους. Ζητήστε του να σας δείξει τι είναι αυτό που εννοεί, ρωτήστε το τι κάνει αυτό ή πού το βρίσκουμε. Αυτό δείχνει στο παιδί σας ότι για εσάς αυτό που θέλει να σας επικοινωνήσει είναι σημαντικό.

Μειώστε τη φασαρία που γίνεται «από πίσω». Χαμηλώστε ή κλείστε την τηλεόραση και το ράδιο για να μειώσετε τη φασαρία, το οποίο θα βοηθήσει το παιδί σας να ακούσει καλύτερα τους ήχους που παράγετε ως μοντέλο ομιλίας.

Δώστε το σωστό μοντέλο για τις λέξεις που δεν τις προφέρει καθαρά. Δε χρειάζεται σε ένα αρχικό στάδιο να περιμένετε να τις επαναλάβει το παιδί σας. Και μόνο που παρέχετε το σωστό μοντέλο είναι επικερδές.

Παίξτε με το παιδί σας πρόσωπο με πρόσωπο. Αυτό ενθαρρύνει το παιδί σας να βλέπει το πρόσωπο και το στόμα σας, το οποίο θα συμβάλει στην εξέλιξη της ομιλίας του.

Να θυμάστε ότι η ομιλία των παιδιών εξελίσσεται κατά τη διάρκεια των πρώτων ετών. Κάποια λάθη στους ήχους ομιλίας θα είναι αναμενόμενα και σύμφωνα με την ηλικία του παιδιού.

Εάν, εντούτοις, το παιδί σας δυσκολεύεται με φωνήεντα ή τα λάθη του είναι ασυνεπή καθιστώντας την ομιλία του αδύνατο να την καταλάβουν οι οικείοι ενήλικες, είναι σημαντικό να δείτε κάποιον λογοθεραπευτή.

Κοινοποίηση